Ελλάδα και Ρόδακες

στορικά ως Ρόδαξ ή Ρόδακας αποκαλούνται κυκλικά σχέδια με αναπαράσταση ενός άνθους, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στον ελλαδικό χώρο σαν φυλαχτά και διακοσμητικά στοιχεία, από την προϊστορική Μινωική Κρήτη της 2ης χιλιετίας π.Χ. Η ετυμολογία της λέξης έρχεται από το ρόδο, τριαντάφυλλο.

Οι ρόδακες ήταν ίσως το πιο δημοφιλές φυλαχτό και αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο στην Μυκηναϊκή εποχή, την κλασική αρχαιότητα, τους ρωμαϊκούς χρόνους και το Βυζάντιο. Οι λεπτομέρειες, όπως το σχήμα και ο αριθμός των φύλλων του ρόδακα, ποικίλουν ανάλογα με την εποχή, ή τις δοξασίες. Ο αριθμός των φύλλων, τέσσερα, πέντε, επτά, οκτώ, δώδεκα, δέκα έξι ή περισσότερα, είχε πάντα κάποια συμβολική σημασία, για παράδειγμα τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης, τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, οι 12 Θεοί του Ολύμπου. Ο ήλιος της Βεργίνας των μακεδόνων βασιλέων είναι μια μορφή ρόδακα, ενώ σε πολλά ευρήματα, όπως στην λάρνακα του Φιλίππου στη Βεργίνα, ο οκτάφυλλος ρόδακας είναι κυρίαρχο κοσμητικό στοιχείο.

Στην χριστιανική εποχή, ο ρόδακας μετεξελίσσεται και εμφανίζεται σε πολλές μορφές, όπως σαν φυλαχτό της Παναγίας, με τα τέσσερα μεγάλα πέταλα σε σχήμα σταυρού και περισσότερα πιο μικρά. Στην ορθόδοξη αγιογραφία, η προσωνυμία Ρόδον Αμάραντον της Παναγίας έχει συνδυαστεί εικαστικά με εξαιρετικές ζωγραφικές και γλυπτικές εκφάνσεις του χριστιανικού ρόδακα.

Στα Βιβλία Έργα Τέχνης της οικογένειας Ρόδαξ χρησιμοποιούνται αρχαιοελληνικοί και χριστιανικοί ρόδακες, πάντα σε μορφή κοσμήματος και φυλαχτού που συνδυάζει το χρυσό, το ασημένιο και το πετράδι, με έμπνευση από την απίστευτη ομορφιά της ιστορικής παράδοσης. 

Κόσμημα εξωφύλλου.
Αρχαιοελληνικός
οκτάφυλλος ρόδαξ συλλογής ΦΕ Ρόδαξ

Κόσμημα εξωφύλλου.
Βυζαντινός
οκτάφυλλος ρόδαξ συλλογής ΦΕ Ρόδαξ

Κοσμητικό στοιχείο κορνίζας Εικόνων Exact Replicas™. Βυζαντινός οκτάφυλλος ρόδαξ

16ος αι. π.Χ. 
Μυκηναϊκό ρυτό με φυλαχτό στο μέτωπο χρυσό δεκαεξάφυλλο ρόδακα.

4ος αι. π.Χ. 
Η χρυσή λάρνακα του Φιλίππου του Β’ κεκοσμημένη με οκτάφυλλους ρόδακες.
6ος αι. μ.Χ.
Ψηφιδωτό με χριστιανικό ρόδακα.

11ος αι. μ.Χ. 
Μαρμάρινο βυζαντινό θωράκιο με σταυρό και βυζαντινούς ρόδακες.